Необходими продукти:
Какао – 40 г
Маскарпоне – 360 г
Захар – 70 г
Кафе -50 г
Ром – 45 мл
Сметана – 240 мл
Бишкоти – 220 г
Пудра захар – 40 г
Яйчени жълтъци 3 бр

Сварява се силно кафе. 50 грама кафе се залива с 320 мл гореща вода, а след това се охлажда. В кафето се добавя рома. Докато течността се охлажда, се разбиват жълтъците със захарта на водна баня. Те трябва да бъдат много светли и плътни. След това се свалят от огъня и продължават да се бият, докато се охладят. Това обикновено не отнема повече от 5 минути.
Разбива се маскарпонето и се добавя сместа от жълтъци. Внимателно се смесват и бъркат до еднородна смес. Студената сметана се разбива около 5мин. с пудра захар. Сместа трябва да се получи гъста и стабилна. Много внимателно се смесват сметаната и жълтъците с маскарпоне. Разбъркват се с дървена шпатула отгоре надолу. Нанася се тънък слой (1.5-2см) от готовия крем във формата.
Бишкотите се потапят бързо от двете страни в сместа от кафе и се поставят също във формата, върху крема. След това отново се залива с крем и се изравнява. Отново, този път напречно на долните, се подреждат бишкоти и се маже с останалия крем.За украса, тирамисуто се поръсва какао на прах.

Десертът трябва да остане в хладилника за най-малко пет часа преди сервиране.

< >